Top
 

Konferencia az állatvédelemért

Konferenciát tartottunk tegnap olyan témákat válogatva, amelyekről eddig máshol mások nem, vagy keveset beszéltek. (Köszönjük szépen az MTA TK Jogtudományi Intézetének segítségét a program lebonyolításában)

Sok ismerős arcot láttunk a közönség soraiban, akikkel együtt tüntettünk tavaly februárban a Parlament előtt szigorúbb büntetéseket és állatvédelmi reformot követelve. A tüntetéshez a végső cseppet a deteki eset adta, ahol egy fiatalember baseball-ütővel vert agyon egy kölyökkutyát, társa pedig videóra vette a cselekményt és feltöltötte a világhálóra.

A deteki eset óta sajnos több brutális állatkínzással is szembesülhettünk: Fülöp kutya, Viktória cica, és a többi névtelen megkínzott áldozat emlékeztet minket arra, hogy van még tennivalónk az állatkínzás elleni harcban.

A deteki esetben néhány hónapja született ítélet: az elkövetők felfüggesztett szabadságvesztés-büntetést kaptak, valamint a bíró kötelezte őket arra, hogy olvassák el Csáth Géza: Anyagyilkosság c. novelláját (aki nem ismerné a történetet, ajánljuk figyelmébe további Csáth-művekkel egyetemben: kiválóan ábrázolja a pszichopata személyiségfejlődést amelynek szerves része az állatkínzás is).

Nem tudjuk, hogy elolvasták-e és megértették-e a történet mondanivalóját, üzenetét, annyi bizonyos, hogy tőlünk eltérő jogrendszerekben és országokban, pl. az USA-ban évtizedek óta bevált és használt gyakorlat a profilalkotás és -elemzés sorozatgyilkosok és más bűnözők elkövetése kapcsán, és megdöbbentő módon az ismert, híres és hírhedt sorozatgyilkosok mindegyike állatkínzással kezdte gyermekkorában későbbi erőszakos és gyilkos pályafutását! Emellett úgy gondoljuk nem lehet szó nélkül elmenni… Idézzük fel Csányi professzor szavait: aki állatot kínoz az emberre készül!

A következő napokban több posztban fogunk foglalkozni az előadásokban elhangzott fontos gondolatokkal, elsőként Antal Gábor krízisintervenciós tanácsadó szakpszichológus előadását vesszük majd górcső alá: ő olyan izgalmas témával kezdte az egész napos programot, mint hogy kiből lesz állatkínzó, kínozták-e az állatkínzót gyermekkorában, mekkora a hatása és a jelentősége a családi, szociális, genetikai és más adottságoknak egy állatkínzó életében valamint hogy mennyire hasznos és célravezető a kiszabott büntetés, megjavulhat-e az állatkínzó a büntetések hatására.

Köszönjük szépen a becsületkasszába bedobott 70.120.- Ft-ot és a 2,2 eurót. Az összeget ivartalanításra költjük.

Latest comments

Post a comment